De online weerbaarheid vergroten
Met dit onderwijsprogramma trachten wij de online weerbaarheid bij studenten te vergroten door ze mee te nemen in de wereld achter social media. Dit doen we door studenten mee te nemen aan de hand van vijf uitgewerkte thema’s die passen bij de belevingswereld van studenten.
Er wordt tegemoet gekomen aan verscheidene onderwijsbehoeften van studenten door o.a. verschillende activerende werkvormen in te zetten die passen bij hun referentiekader waarbij social media wordt ingezet om de krachten, de gevaren en gevolgen te benadrukken van dit medium.
Een educatief programma voor jongeren
Voor wie
Vorm
Deelnemers
De vijf thema's zijn.
Tijdens deze les, die eigenlijk als introductie dient, nemen we de studenten mee in de dynamische wereld van social media. We beginnen bij het ontstaan ervan en bestuderen de evolutie.
Het doel hiervan is dat studenten beter begrijpen waarom ze social media gebruiken en wat de werking ervan is. Pas dan kun je social media gaan zien zoals ze werkelijk zijn.
Tevens geven we een kijkje in de algoritmes van de grote social media platformen. Want zij bepalen uiteindelijk wij jij en ik te zien krijgen.
Met behulp van praktijkcases leren de studenten hoe dit soort platformen de trends bepalen. Zelfs de trends bij hen in de wijk of op school.
We maken studenten tijdens deze les bewuster van hoe zij zich momenteel profileren. Met praktijkcases leren we de student hoe zij zich beter en bewuster kunnen profileren en wat hiervan het belang is. Verder staan de volgende vragen centraal:
-Hoe maak je het perfecte Linkedin media profiel?
-Hoe zoeken toekomstige werkgevers naar jou en hoe kun je dit in je voordeel laten werken?
-Welke voetsporen laat je achter op het internet?
Het internet ‘vergeet’ niks! Het is daarom belangrijk dat studenten bewust zijn van wat zij wel of niet delen op het internet. Een onschuldige half/naakt foto beland makkelijk op verkeerde plekken. Dit is vervolgens niet meer te herstellen, dus voorkomen is beter dan genezen.
Heel veel van wat op het internet staat is niet echt. En dan met name op social media. Foto’s worden bewerkt met slimme apps, of voor een greenscreen genomen, maar soms ook in stilstaande privéjets. Veel van de dure goederen waarmee wordt gepronkt is geleend of nep.
Influencers hebben mede hierdoor een groot bereik onder jongeren. De levensstijl die zij promoten is niet realistisch en niet haalbaar voor de gewone student.
Waarom doen influencers dit? Waarom zijn wij er zo gevoelig voor en wat voor effecten heeft dit op ons welzijn? En belangrijker nog: Hoe herken je dit?
Zelfredzaamheid is enorm belangrijk bij jongeren. Juist op het internet waar vrijwel geen toezicht of handhaving is. De belangrijkste gevaren waar studenten dagelijks aan worden worden onderworpen behandelen we tijdens deze les.
Er kleven niet alleen nadelen aan de het internet en social media. Gelukkig niet. Hoe kun je social media in je voordeel laten werken? Wat zijn die voordelen en hoe zet je ze om in een kracht? Een groot voordeel is namelijk dat je niet meer eenzaam hoeft te zijn.
Een aantal thema’s die we zullen behandelen zijn:
- Nooit meer eenzaam
- Vlogger worden
- Geld verdienen met social media
- Adverteren
- Netwerk uitbreiden
- Makkelijker een business starten
- Kennis vinden en aantrekken
- Op de hoogte blijven