De online weerbaarheid vergroten
De afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen generaties die zijn opgegroeid met internet en generaties die zijn opgegroeid zonder internet. Maar die laatstgenoemde generatie krijgt er nu wel mee te maken in het opvoeden. Waar jongeren moeiteloos hun weg vinden op social media, loopt de ouder vaak achter. Jongeren zien social media als een plek om van alles te ontdekken, contacten te onderhouden en nieuwe vrienden te maken.
Het goed kunnen inschatten van de risico’s en online de juiste beslissingen nemen, is een stuk moeilijker. Hier hebben ze de begeleiding van hun ouders hard nodig. Echter kennen de ouders vaak de gevaren, mogelijke gevolgen en het inzetten van van social media als kracht niet goed genoeg. Hierdoor weten ouders vaak niet goed wat hun kinderen online doen maar met name hoe zij hun kind kunnen begeleiden.
Door het gebrek aan kennis vinden ouders het moeilijk om het gesprek aan te gaan met hun jongeren en door hun gebrek aan kennis zetten ze vaak te streng in wat leidt tot het vergroten van de kloof met hun jongeren in plaats van het overbruggen van de verschillen.
Wat kun je verwachten?
Tijdens deze interactieve sessie nemen we ouders eerst mee in de wereld (achter) social media. Wat is social media en hoe werkt het? De gevaren en hoe je social media als kracht kan gebruiken wordt besproken.
Aan de hand van deze kennis gaan we ouders vaardigheden toereiken doormiddel van actuele casuïstiek om hierover het aan te gaan. Met als doel om de kloof te verkleinen tussen ouder en kind, kaders opgesteld kunnen worden om de weerbaarheid te vergroten. Daarom de training Mijn kind en Social Media.
Voor wie
Vorm
Deelnemers
Wat zijn de leerdoelen?
- Verkenning van de social media leefwereld van jongeren.
- Populaire platforms waar jongeren actief zijn op social media.
- Bewustwording van ouders over de huidige gevaren en gevolgen van social media.
- Strategieën voor het bespreken van social media binnen het gezin.
- Praktische tips, tools en richtlijnen om de communicatie met jongeren te verbeteren.